Erja

Erja

PERINTEINEN JÄSENKORJAAJA

KOULUTETTU HIEROJA

TuliTammen Tarina

TuliTammen taustalla olen minä, Erja. Määrittelemättä itseäni tarinaminän tai kehominän kautta, kuvaisin itseäni sanoilla herkkä, rakastava, hyväsydäminen ja selviytyjä.(Jos sinua jäi askarruttamaan, mikä ihmeen tarinaminä ja kehominä, lue lisää Maria Nordinin blogista täältä.)

TuliTammen nimi alkoi hahmottua ajatuksesta, että halusin nimessä olevan tammen, koska se on kulkenut osoitteessani jo toistakymmentä vuotta ja olen ihastunut elämänpuu koruihin, joissa on kuin iso tammi. Selailin Kalevalan runoja ja parantavia loitsuja ja törmäsin kertomukseen Tuonelan tulisesta Tammesta:

Kun selkään iskee noidannuoli luetaan nuolten syntyloitsu, joka alkaa siitä, kun Lapin kokko syöksi tulta ja poltti luonnotarten keräämät heinät. Niistä kasvoi Tuonelaan Tulinen Tammi, joka kaadettiin ja sen lastut ajelehtivat Hiitolaan ja Pohjolaan. Noidat ja hiidet valmistivat niistä nuolia, myrkyttivät ne ja alkoivat ammuskella. Synnyn luvun jälkeen poistetaan nuolet ja suoritetaan manaukset.

Mist on noita nuolet saanut,
Ampuja ampu neuvot?
Piru sillen pillit anto,
Anto aseet aimolliset,
Joita takoi päivän kaksi,
Puolen toista toisinansa.
Siihen tulee sylkiä suusta,
Sinikoita siipittäitä,
Jotka nuolet lennättivät
Pakeheillen panioitten.
SKVR XI 529

Nuolet ovat tiukasti kiinni ihossa, joten niiden poistoon käytetään tuonpuoleisen väkeä. Tietäjä ottaa karhulta, kokolta tai kuolleelta kourat, joilla vetää nuolet ihosta, tai pyytää tehtävään Manalan sutta, Hiiden härkää tai Kalman karhua. Hiitolan pajassa voi teettää ottoraudat, Ilmariselta voi pyytää pihdit tai hohtimet, Ukkoa voi pyytää vetämään ne irti kirveellään. Syöjättären voi nostaa merestä keräämään nuolet syliinsä.

Kuin saisin kokolta koprat,
Veren juojalta vekarat!
Iskes tuonne kynsiäsi,
Nuiva Nuolihin nysihin!
Veri pois veriset nuolet,
Sian harjaset sivalla!
SKVR XII2 6066